Rust, ruimte en Vikingen op Wieringen.

Het voormalige eiland Wieringen ligt helemaal in het noorden van de provincie Noord-Holland. Samen met Texel en Gaasterland in Friesland is het een deel van een stuwwal, opgestuwd door een gletsjer, ongeveer 10.000 jaar geleden.

Hooggelegen gebieden zijn in onze rivierdelta altijd erg belangrijk geweest voor de bewoners in vroeger tijden, zoals de steentijd en de middeleeuwen.

Men heeft op Wieringen dan ook verscheidene voorwerpen gevonden waar dat uit blijkt. Bij Stroe heeft men een bijl uit de steentijd gevonden, bijna 6000 jaar oud.

De belangrijkste vondst die men gedaan heeft is De Vikingschat. Een aardewerken pot met diverse zilveren voorwerpen zoals munten, kettingen en armbanden. Een replica hiervan is te zien in het bezoekerscentrum Vikingen op Wieringen, vlakbij het busstation bij Den Oever.

In de middeleeuwen werd de invloed van zee groter, de Zuiderzee ontstond in die tijd, en gingen er meer mensen op Wieringen wonen. Het is dan ook een tijd lang een redelijk welvarend gebied geweest met een achttal dorpjes en aanlegplaatsen voor schepen, zoals het oude haventje bij De Haukes.

Het voormalige eiland straalt nog steeds een sfeer van leegte en rust uit.

Veel wandelplezier.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.